kosmetyki

Alkohol fenyloetylowy - właściwości i sposoby użycia

Anonim

Alkohol fenyloetylowy nie jest tak sławny jak aceton, ale znacznie bardziej popularny produkt produkcji chemicznej, jest bardzo przydatny i konieczny we współczesnym świecie. Jaka jest jego rola w naszym życiu? Czy powinieneś bać się jego nazwy na etykiecie z kompozycją czy nie?

Czym jest alkohol fenyloetylowy?

PES to związek organiczny o wzorze C 8 H 10 O. Z nazwy wiadomo, że substancja ta należy do klasy alkoholi. Wzór strukturalny pokazano na poniższym rysunku.

Jakie właściwości fizyczne ma FES?

Alkohol fenyloetylowy jest związkiem chemicznym, który jest płynną, lepką cieczą bez koloru, ale o palącym smaku i kwiatowym zapachu przypominającym zapach róży. Poziom pH wynosi 7, 0.

W naturze alkohol fenyloetylowy występuje w takich olejkach eterycznych, jak różowy (zawartość FES wynosi 85%), olej ylang-ylang, goździki, geranium.

Gdzie znaleźć lub jak gotować PES?

Jak wspomniano powyżej, PES jest częścią niektórych olejków eterycznych. Substancja ta znajduje się w warunkach naturalnych, w wyniku aktywności życiowej mikroorganizmów, zwierząt i roślin. Dokładniej, alkohol fenyloetylowy jest obecny w ponad 200 produktach pochodzenia naturalnego: olejkach eterycznych, przyprawach, tytoniu i produktach spożywczych. Czysta FES jest uzyskiwana przez izolację z naturalnych surowców przy użyciu procesów fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych.

Oczywiście, podobnie jak każda inna substancja chemiczna, FES można również uzyskać syntetycznie w warunkach laboratoryjnych lub produkcyjnych, jednak teraz nie musimy zagłębiać się w zawiłości technologii wytwarzania.

Stosowanie alkoholu fenyloetylowego

Ponieważ właściwości fizyczne PES zostały omówione powyżej, można stwierdzić, że związek ten jest stosowany w różnych sferach życia w celu osiągnięcia zapachu róży. Nie należy jednak zakładać, że nadaje się do tworzenia tylko zapachu tych kwiatów. Alkohol fenyloetylowy jest również używany do tworzenia innych smaków. Powodem tego jest doskonałe połączenie z różnymi kompozycjami aromatycznymi.

Ponadto FES nadaje się również do polepszania smaku produktów spożywczych, a także do ich aromatyzowania (słodkie desery są bardzo żywym przykładem).

Posiada PES i właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być stosowany jako środek konserwujący lub nawet jako środek bakteriobójczy! Przez lata alkohol ten był stosowany w preparatach farmaceutycznych: badania wykazały, że przy stężeniu zaledwie 0, 2% -0, 3% FES całkowicie hamuje wzrost niektórych rodzajów grzybów i bakterii. Tak szeroki zakres działania przeciwbakteryjnego przy tak niskich stężeniach jest bardzo ceniony!

We współczesnym świecie częściej stosuje się jako konserwant alkohol fenyloetylowy, łagodny środek nawilżający i środek zmiękczający w produktach kosmetycznych. Najbardziej odpowiednie właściwości fizyczne i chemiczne tego związku aromatycznego sprawiają, że jest niezbędny i skuteczny przy różnych wartościach pH (pH). Zapach własny PES jest również w stanie zamaskować nieprzyjemne zapachy innych składników produktów kosmetycznych.

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Jak często są słyszane różne ostrzeżenia dotyczące używania produktu pielęgnacyjnego. A czy alkohol fenyloetylowy w kosmetykach może mieć negatywny wpływ na zdrowie?

Zwróć uwagę na ten składnik kompozycji, który jest niezbędny dla osób o wrażliwej skórze lub skłonnych do podrażnień, z trądzikiem różowatym lub trądzikiem różowatym. Ogólnie jednak PES uważa się za bezpieczny, jeśli stężenie substancji czynnej w składzie produktu kosmetycznego wynosi <1, 0%.

Chociaż ryzyko jest niewielkie, należy zachować ostrożność, w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem.

A teraz niektóre właściwości chemiczne

Oprócz samego PES interesująca jest jedna z pochodnych alkoholu fenyloetylowego, fenyloetyloaminy (PEA). Wzór strukturalny pokazano poniżej.

Jednym ze sposobów uzyskania tego związku jest aminowanie alkoholu fenyloetylowego. Jednak to nie technologia jego produkcji jest interesująca, a mianowicie właściwości.

Związek ten jest neuroprzekaźnikiem i neuromodulatorem energii interpersonalnej. Ludzie, w przeciwieństwie do większości innych zwierząt, dokładnie oceniają innych na zewnątrz. Dlatego też istnieje wyrażenie „miłość od pierwszego wejrzenia! Tak więc, gdy znaleziony jest przedmiot, który jest dla nas przyjemny, ładny, seksowny, zaczyna się wytwarzanie fenyloetyloaminy w naszym ciele!

Oprócz wyjątkowego działania na układ nerwowy, krótki czas życia tej aminy jest godny uwagi - to tylko kilka minut, a następnie jest niszczony przez enzym oksygenazę monoaminową.

Pomimo dobrze znanego faktu szybkiego niszczenia PEA, nadal jest aktywnie stosowany w żywieniu sportowców: jako środek pobudzający w kompleksach przedtreningowych i kompleksach spalających tłuszcz. Okres półtrwania po spożyciu wynosi tylko 5-10 minut. Oznacza to, że już w żołądku jest wystawiony na działanie niszczącego enzymu i nie zawsze dostaje się do krwiobiegu, co powoduje, że efekt jest niemal znikomy.

Ciekawy czytelnik może zapytać: jeśli jest tak krótkotrwały, kiedy wchodzi do ciała ze źródeł zewnętrznych, dlaczego nie wstrzyknąć go bezpośrednio do krwi? Odpowiedź brzmi: badania naukowe wykazały, że po podaniu dożylnym obserwowano znaczne uszkodzenie wątroby u myszy, a duże ilości substancji mogą powodować chorobę Parkinsona u zwierząt. Magiczne, ale jednocześnie strasznie niebezpieczne - fenyloetyloamina.