pielęgnacja skóry

Olej grejpfrutowy: właściwości i zastosowanie w kosmetologii

Anonim

Nie wiadomo, jak powstałaby historia olejków eterycznych, gdyby nie przypadek „wypadku” w laboratorium francuskiego chemika Gatefoss, który miał miejsce w XVIII wieku. Podczas prowadzenia eksperymentu poważnie spalił rękę. Gatefoss czuł tak wiele bólu, że chemik nie wymyślił niczego lepszego niż wylanie zawartości z pierwszego naczynia, które dostał do ręki. Ciecz w środku okazała się olejem lawendowym. Pomogło zmniejszyć ból, a następnie stymulowało gojenie się ran. Następnie Gatefoss kontynuował badania właściwości olejów i podczas eksperymentów stwierdził, że są one doskonałymi narzędziami terapeutycznymi do rozwiązywania różnych problemów. Po pewnym czasie lekarz Jean Wolnet zainteresował się leczniczą mocą płynów, a po nim innych specjalistów w dziedzinie oficjalnej i alternatywnej opieki zdrowotnej. Opracowano metodę otrzymywania eteru z różnych roślin, która stanowi podstawę nowoczesnych technologii wytwarzania olejków eterycznych.

Wszyscy wiedzą, że ten zapach odgrywa szczególną rolę w życiu człowieka. Nawet Hipokrates pisał o tym. Zapach może wpływać na sfery emocjonalne i fizyczne, może leczyć, łagodzić lub wręcz przeciwnie, ekscytować. Ale olejek eteryczny to nie tylko doskonały zapach. Od czasów starożytnych takie płyny były stosowane w medycynie i kosmetologii. Zostały zaprojektowane, aby rozwiązać wiele problemów związanych ze zdrowiem lub wyglądem osoby. Wybierając spośród setek estrów, konsumenci często rezygnują z oleju grejpfrutowego. Jakie to ma funkcje? Jak się stosuje w kosmetologii? Czy to prawda, że ​​olej grejpfrutowy pomaga schudnąć i pozbyć się cellulitu? Wszystkie te pytania znajdziesz w tym artykule.

Charakterystyka eteru grejpfrutowego

Sam owoc ten jest „mieszanką” pomelo i pomarańczy. Olej z niego uzyskuje się przez prasowanie skórki owocu. Okazuje się, że jest to lekko lepka ciecz o jasnożółtym kolorze, która ma gorzko-słodki, ale przyjemny, orzeźwiający zapach. Olej grejpfrutowy posiada właściwości antybakteryjne, dzięki czemu jest szeroko stosowany w medycynie, kosmetologii i aromaterapii jako środek niszczenia patogennych mikroorganizmów. Ponadto doskonale relaksuje, łagodzi zmęczenie i poprawia nastrój. Jest to jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych głównie dlatego, że idealnie łączy się z wieloma innymi ekstraktami z różnych roślin.

Czym jest olej?

Głównym sekretem kompozycji leczniczej jest sposób jej otrzymania. Podobnie jak inne oleje, grejpfrut jest produkowany przez tłoczenie na zimno. Ta technika pozwala zapisać wszystkie korzystne substancje. Daje właściwości lecznicze gotowego produktu. Olejek eteryczny z grejpfruta składa się z następujących składników:

  • geraniol;
  • karoten;
  • magnez;
  • limonen;
  • wapń;
  • myrcene;
  • cynk;
  • kwasy organiczne;
  • citral;
  • linalool;
  • selen;
  • kwas askorbinowy (witamina C);
  • potas;
  • Ryboflawina (witamina B2).

Limonen występuje w produktach stosunkowo rzadko i jest doskonałym naturalnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza negatywny wpływ wolnych rodników na komórki organizmu, a także oczyszcza je z innych patogennych mikroorganizmów. Każdy składnik w szczególności i wszystkie razem mają korzystny wpływ na osobę, co przyczynia się do poprawy snu, pozbycia się zmęczenia, stresu i depresji. Eter pomaga normalizować stan fizyczny i emocjonalny.

Przydatne właściwości oleju grejpfrutowego

Jeśli połączysz wszystkie użyteczne cechy kaptura, możesz powiedzieć, że eter ma taki wpływ na ludzkie ciało:

  • tonik;
  • oczyszczanie;
  • odświeżający;
  • bakteriobójczy;
  • stymulujący;
  • przeciwzakaźny;
  • kojący.

Możliwości zastosowania i właściwości oleju grejpfrutowego pozwalają na stosowanie go jako środka leczniczego w wielu chorobach o różnej etiologii. W połączeniu z terapią główną, eter grejpfrutowy pomoże pozbyć się wielu problemów związanych z wewnętrznym stanem narządów lub wyglądu. Ponadto olej jest używany do celów domowych. Jego skład pozwala gospodyniom na oczyszczenie powierzchni płytki nazębnej, rdzy i tłuszczu.

Przeciwwskazania do stosowania

Grejpfrut jest owocem cytrusowym i dlatego może powodować reakcję alergiczną. Oleju nie można stosować u osób, które mają indywidualną nietolerancję. Przed pierwszym użyciem zaleca się wykonanie zewnętrznego badania alergii - nałóż kroplę na zgięcie łokcia i obserwuj reakcję skóry w ciągu dnia.

Jednak pieczenie i zaczerwienienie z oleju grejpfrutowego może również wystąpić przy braku indywidualnej nietolerancji. Dowolny eter nie może być użyty w czystej postaci. Jest koniecznie rozcieńczany olejem bazowym - produktem pochodzenia roślinnego. Na przykład oliwka, brzoskwinia, migdał, pszenica, pestki winogron. Dlatego lepiej jest wstępnie rozcieńczyć eter grejpfrutowy jakimkolwiek olejem roślinnym.

Stosowanie kapturów przez dzieci jest możliwe jako aromaterapia. W każdym przypadku dziecko powinno być nadzorowane przez pediatrę, a eter może być stosowany tylko za zgodą lekarza. Należy zachować ostrożność w przypadku poważnych chorób i patologii w ostrym stadium, podczas ciąży i laktacji.

Kolejny ważny punkt - olej grejpfrutowy, jak każdy inny cytrus, jest fototoksyczny. Nie można go nałożyć na skórę przed wyjściem z domu, jeśli pogoda jest słoneczna. Użytkowanie jest dozwolone nie później niż godzinę przed wyjściem z pokoju.

Połączenie z innymi olejkami eterycznymi

Kaptur grejpfrutowy jest wszechstronny. A ponieważ można go mieszać z dowolnym olejem bazowym. Jeśli chodzi o estry, najlepiej połączyć je z takimi olejkami jak cynamon, lawenda, gałka muszkatołowa. Olej grejpfrutowy idealnie ujawnia unikalne nuty szałwii i drzew iglastych, a także „przyjaciół” z ylang-ylang, kadzidłem, olejem wetiwerowym i kardamonem. Idealny aromat tworzy w duecie z neroli, palmarosą, geranium i oczywiście bergamotką, mandarynką i cytryną.

Wpływ oleju grejpfrutowego na ludzkie ciało

Zastosowanie eteru pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wyeliminować toksyny i pozbyć się cellulitu. Grejpfrut stymuluje układ odpornościowy, łagodzi zmęczenie, drażliwość i lęk, pobudza i poprawia nastrój. Jako produkt do pielęgnacji skóry pomaga wybielić pigmentację, zmniejszyć pory, łagodzi obrzęki, zapobiega trądzikowi i neutralizuje nadmiar sebum. Ma pozytywny wpływ na kondycję włosów, przyczyniając się do eliminacji tłustego połysku i nadmiernej utraty włosów.

Jak stosować ester grejpfruta?

Może być stosowany jako płyn do lamp aromatycznych i wanien, a także jako składnik do mieszanki do masażu i wzbogacania kosmetyków. Olejek grejpfrutowy jest również przyjmowany doustnie. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, eliminuje uczucie ciężkości, usuwa skurcze w jelitach i żołądku, usuwa szkodliwe substancje i toksyny z przewodu pokarmowego. Pomaga oczyścić krew i limfę z toksyn.

Wykorzystanie oleju do celów kosmetycznych

Eter jest najczęściej stosowany w praktyce kosmetycznej. Podobnie jak jego „bracia”, czyli inne owoce cytrusowe, grejpfrut stymuluje procesy metaboliczne w skórze. Najlepszy efekt można osiągnąć dzięki kombinacji kilku eterów. Poprawią krążenie krwi, dostarczając komórkom skóry tlen, wilgoć i inne ważne substancje.

Olejek grejpfrutowy jest stosowany jako środek do zwalczania tłustego łojotoku, który wyraża się oleistym połyskiem i powiększonymi porami na twarzy, wysokimi przetłuszczającymi się włosami. Dobrze wybiela skórę, dzięki czemu można ją stosować przeciwko plamom starczym, w tym piegom. Pomaga pozbyć się trądziku i zaskórników.

Eter grejpfruta łagodzi cellulit, najczęściej stosowany do wzbogacania specjalistycznych kosmetyków. A możliwość wybielenia skóry można wykorzystać do zmniejszenia widoczności rozstępów.

Używanie oleju grejpfrutowego do twarzy

Eter można stosować jako trwały produkt do pielęgnacji skóry, dodając go do kremu, peelingu, balsamu, maski, toniku lub nawet do szamponu i odżywki do balsamu. Musisz wziąć 5 kropli oleju na każde 15 ml bazy. Mogą to być dowolne kosmetyki, nawet wykonane samodzielnie maski. Odpowiedni olej i stworzenie łaźni parowej na twarz. Na przykład można dodać 1 kroplę melisy i oleju bergamotowego oraz 2 krople oleju grejpfrutowego. Uzyskaj idealny lek na cerę tłustą. Z reguły kąpiele są przyjmowane przez 10-15 minut.

Mieszanka do masażu składająca się z drzewa różanego i olejków grejpfrutowych, przyjmowana w 3 kroplach, 4 krople imbiru i 30 ml oleju migdałowego, jest przygotowywana jako środek wybielający. Kompozycję masuje się ruchami masażu w skórę.

Rekuperacja włosów

Zastosowanie olejku eterycznego z grejpfruta pomoże również zachować wilgoć wewnątrz komórek. Jako środek do leczenia włosów, jak już napisano, jest dodawany do różnych produktów kosmetycznych i jest składnikiem różnych masek. Kompozycję można wybrać niezależnie lub wybrać swoją ulubioną maskę, na przykład z jajkiem, kefirem i tak dalej. Najważniejsze jest, aby nie zapomnieć o rozcieńczeniu składu oleju bazowego (roślinnego).

Maski niekoniecznie muszą, po prostu dodaj eter do szamponu lub spłucz balsamem. Przy regularnym stosowaniu po około 6-7 sesjach zauważalny będzie efekt. Jednak trycholodzy i kosmetolodzy podkreślają, że eter najlepiej nadaje się dla kobiet o tłustym lub mieszanym typie włosów i skóry.

Program antycellulitowy

Najbardziej znany olejek eteryczny z grejpfruta. Jednak każdy przedstawiciel owoców cytrusowych posiada takie cechy. Olej grejpfrutowy najlepiej radzi sobie z defektem kosmetycznym jako środek do masażu lub intensywnego szlifowania obszarów problemowych. Procedurom tym towarzyszy lekkie mrowienie i klaskanie, co pomaga zwiększyć przepływ krwi do powierzchni skóry. Możesz rozcieńczyć 10 kropli eteru grejpfrutowego oliwą z oliwek i miodem - otrzymasz doskonałe i bardzo przydatne dla skóry narzędzie, które pomaga radzić sobie ze złogami tłuszczu.

Eter może być podstawą zarośli domowych. W tym celu miesza się go z gruboziarnistą solą spożywczą, zmieloną kawą i różnymi innymi olejami.

Oprócz masażu, olej grejpfrutowy do utraty wagi może być stosowany jako wypełniacz do kąpieli. Wystarczy dodać 10-15 kropli, a prosta woda zostanie uzdrowiona. Uważa się, że eter jest nie tylko pomocny w poprawie pracy organów wewnętrznych i układów, oczyszczaniu ciała, ale także przyczynia się do utraty wagi. W tym celu spożywany jest olej grejpfrutowy. Bądź bardzo ostrożny, aby tego nie robić bez zgody terapeuty. Ważne jest, aby nie więcej niż 3 krople rozpuszczone w miodzie były dozwolone dziennie. Ester można rozcieńczyć mlekiem, zwykłą wodą, gorącą herbatą.

Olejek grejpfrutowy dla kobiet w ciąży: dobry czy szkodliwy?

Ogólnie rzecz biorąc, lekarze nie zalecają stosowania w okresie ciąży i laktacji olejku z grejpfruta. Jego właściwości, choć przynoszą wielkie korzyści, ale mogą zaszkodzić dziecku i przyszłej matce. Dlatego, jeśli nie ma specjalnej potrzeby użycia oleju, lepiej jest poczekać na narodziny, a następnie zaangażować się w przywrócenie figury, ale bądź ostrożny - ponieważ przed nami laktacja.

Jednak nie można nie zauważyć, że olej grejpfrutowy pomaga pozbyć się toksykozy, łagodząc stan przyszłej matki. Jeśli lekarz nie jest przeciwny stosowaniu takiego rodzaju „leku”, możesz sprawdzić prawdziwość tego oświadczenia na sobie.